In een IT-wereld die sneller verandert dan ooit, (met de groeiende vraag naar hybride omgevingen op nummer 1), is ook de vraag naar Azure groter dan ooit. Toch zien we dat velen de stap niet durven te maken, omdat vaak wordt gedacht dat Azure complexe IT-omgevingen te ondersteunen. En dus wordt de stap niet gemaakt. Zonde! Daarom delen wij vandaag de 8 stappen die jouw IT-omgeving naar Azure migreert.
1. Vernieuw zoveel mogelijk applicaties en servers
Azure ondersteunt het converteren en importeren van bestaande (VMware) virtuele machines, maar in meeste gevallen is het zinvoller om gewoon een kale, nieuwe Windows server uit te rollen binnen Azure en de applicatie hierop opnieuw te installeren. Let goed op de vereiste stappen en ook of de gebruikte Windows versie wel of niet ondersteund wordt door Azure, als een applicatieserver niet opnieuw te installeren is en het conversieproces moet worden gevolgd. Deze conversie is geen gemakkelijk proces. Het afnemen van standaard VM templates binnen Azure en dus het opnieuw (laten) installeren van de applicatie erop, is zeker het overwegen waard.
2. Overweeg nieuwe opties en verbeteringen van de cloud diensten
Het is van belang bewust te zijn dat vernieuwing in de Azure-omgeving erg hard gaan en er bijna dagelijks nieuwe opties en verbeteringen van bestaande diensten komen. Meestal is het advies iets terughoudend te zijn met de uitrol van de nieuwste versies van producten (en dus te kiezen voor “bewezen” en “stabiel”), maar bij cloud computing is het tegendeel veelal waar. De nieuwste versie van een dienst of product is vaak een forse verbetering van de voorgaande versie en moet serieus worden overwogen.
3. Onderzoek vooraf of eigen apparatuur en gebruikte operating systemen ondersteund worden
Tegenwoordig wordt het als vanzelfsprekend gezien dat alle operating systems en bijvoorbeeld firewall merken goed samenwerken, maar met Azure is het erg belangrijk dat vooraf goed gekeken wordt of de eigen apparatuur en gebruikte operating systemen ondersteund zijn.
4. Maak de back-up en recovery sluitend
Azure kent verschillende functies om de back-up te maken met verschillende mogelijkheden, t.w. Azure Capture en Azure Backup. Azure Capture is eigenlijk meer geschikt om ‘clones’ te maken van virtuele machines. Azure Backup heeft (nog) beperkingen waardoor ‘work arounds’ nodig zijn. Een goede back-up en recovery implementatie vraagt om een doordacht design.
Een fail-over binnen Azure betekent dat de complete datacenter-omgeving in een ander Microsoft datacenter wordt gebruikt. Microsoft besluit zelf of en wanneer een fail-over nodig is, dat kun je niet beïnvloeden. Om toch zelf controle te krijgen (bijvoorbeeld om een enkele server een fail over te geven naar een DR data center) kunnen de benodigde clouddiensten in een tweede Azure datacenter worden ingericht.
5. Zorg dat de uptime gegarandeerd wordt
Het is mogelijk een 99,95% uptime-garantie te krijgen, maar alleen voor de virtuele machines in een ‘availability set’. Voor elke VM dit zo uitvoeren, is zeer waarschijnlijk niet nodig. De kosten kunnen behoorlijk oplopen wanneer een VM dubbel uitgevoerd moet worden. En let op, niet alle servers ondersteunen de redundante configuratie.
Als Microsoft updates uit moet voeren kan het gebeuren dat servers tijdelijk uitgezet moeten worden. Dit onderhoud wordt vooraf aangekondigd, maar kan buiten het weekend of avonduren gebeuren.
6. Volg goede Azure opleidingen of maak gebruik van deskundige begeleiding.
Voor veel IT’ers is de cloud nog nieuw. Natuurlijk heeft men er veel over gelezen, maar diepgaande kennis is er veelal nog niet. Azure heeft haar specifieke mogelijkheden, beperkingen en eigenaardigheden. Volg dus goede opleidingen. Er verandert veel en wat er is verandert ook regelmatig. Volg de ontwikkelingen op de voet, ook tijdens het migratieproject en wat daar aan activiteiten aan vooraf gaan. Schroom niet om deskundige hulp met ervaring in te schakelen. IT-dienstverleners ‘hakken vaker met het bijltje’ en zijn al eerder tegen ‘showstoppers’ opgelopen.
7. Experimenteer eerst
Experimenteer met Azure en test daarbij of de conclusies uit de gevolgde opleidingen daadwerkelijk kloppen. Doe een Proof of Concept. Dat kost tijd en geld, maar het is de investering waard. De ervaring leert dat het definitieve design pas gemaakt kan worden als de resultaten uit de POC er zijn.
8. Monitor de cloud
Omdat cloudoplossingen veelal onderdeel zijn van bedrijfskritische IT-services zullen zij optimaal en kosteneffectief moeten functioneren. De SLA’s op IT-serviceniveau zijn hierbij bepalend. De Microsoft Azure Portal geeft inzicht, maar niet voldoende. Zorg voor aanvullende tooling zoals de Gensys Azure Monitor. Deze monitort cloudoplossingen alsof het reguliere on premise IT is en bewaakt de integrale SLA’s op IT-serviceniveau.
Wanneer je aandacht besteedt aan deze 8 stappen, wordt het makkelijk om jouw IT-omgeving te migreren. Vind je het toch te moeilijk, te spannend of wil je het toch uit handen geven? Geen probleem. Neem gerust contact met ons op, wij kijken graag met je mee.
Lees over onze ervaringen over migreren naar Azure
SPS is bekend met complexe migraties naar de Microsoft Azure cloud. We hebben onze ervaringen beschreven in onze Proof of Concept (POC). We sturen het whitepaper op per e-mail.